Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Online

Vigyázz! Az ismert banki trójai vírus új álcával támadja az androidosokat

2024-04-08 05:45:57 54

A néhány éve feltűnt Vultur új változata vírusirtónak adja ki magát.


Biztonságtechnikai szakértők egy igazán kártékony malware, a Vultur új, továbbfejlesztett változatának térhódítására hívják fel a figyelmet. Az Androidon terjedő vírus, tanulva korábbi gyengeségeiből, új módszerrel próbálja elaltatni gyanakvásunkat, és telefonunkon keresztül hozzáférést szerezni online jelenlétünk kulcsfontosságú szenzitív adataihoz.

A progresszív "kártevő" 2021 márciusa óta aktív, és szedi áldozatait világszerte. 2022 végén már megfigyelhető volt, hogy a készítők folyamatosan javítanak az alapprogramon az összegyűjtött tapasztalatok alapján. Akkoriban jellemzően a Google Play egyes alkalmazási mögé bújva támadt rá a gyanútlan felhasználókra.

Tavaly év végén a programot a banki adatok megszerzését célzó 10 legaktívabb trójai közé sorolták, de most úgy tűnik, hogy a fejlesztőinek pofátlansága valóban nem ismer határokat. Épp a hasonszőrű programoktól való félelmünkre apellálva támadja privát adatainkat.

Az új módszer, amire nemrégiben figyeltek fel, tulajdonképpen azt szeretné velünk elhitetni, hogy a trójai vírus a McAfee nevű vírusirtón egy új változata. Az offenzíva egy SMS-sel kezdődik, melyben arra próbálnak rávenni a kiberbűnözők, hogy telepítsd az ismert és megbízható szoftvert.

Ennek indokaként egy azonosítatlan tranzakciót jelöl meg az üzenet, ami viszont már egy olyan toposz, ami dörzsöltebbe felhasználók fejében már megszólalhatja a vészcsengőt. Az üzenetben megjelölnek egy telefonszámot is, amit felhívva további információt kaphatsz a biztonsági intézkedések foganatosításáról.

A csalók által küldött link megnyitásával persze elindul a folyamat, melynek segítségével a Brunhilda projektnevet viselő kártevő települ androidos készülékünkre. Ezután rosszakarónknak egy sor lehetősége van a visszaélésre: képernyőképeket készíthet, jelszavaink kiderítéséhez figyelheti a leütéseinket és valós időben monitorozhatja tulajdonképpen minden, a telefonon végzett tevékenységünket.

Ezzel a módszerrel lényegében minden fontosabb banki adatunkat, és így a pénzünket is megszerezhetik a támadók. Az ezzel járó problémákat viszonylag könnyen elkerülhetjük, ha csak a hivatalos forrásból, vagyis a Play Áruházból szerezzük be az alkalmazásokat, és ott is csak megbízható fejlesztőktől.

vírus android malware play áruház



Kapcsolat

Ha kérdése van, vagy szeretne velünk együttműködni örömmel várjuk érdeklődését. Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot. Legyen részese az innováció, design és eredmények világának - válassza a Magyar fejlesztőket a digitális sikerhez!

Your message was sent, thank you!