Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Technika – Tudomány

Több millió ember szenved olyan szembetegségben, amely könnyen vaksághoz vezethet.

2024-03-29 13:02:27 15

Több millió ember szenved olyan szembetegségben, amely könnyen vaksághoz vezethet. Ausztrál kutatók most egy különleges és hatékony neuroimplantátum kifejlesztésén dolgoznak.

Jelentős mértékben javíthatja az olyan szembetegségben, mint a retinitis pigmentosa (RP) vagy az időskori makuladegeneráció (sárgafotsorvadás, AMD) szenvedők életminőségét az ausztrál Új-dél-walesi Egyetem kutatóinak fejlesztése. A szakemberek komoly áttörést értek el a napelemekkel ellátott szemimplantátumok fejlesztésében, így a jövőben valósággá válhatnak a magukat energiával ellátó eszközök ezen a területen.

A neuroimplantátum fejlesztése nem újkeletű gondolat. Elég csak arra a beültethető hallókészülékre gondolni, ami a belső fülben kap helyet, majd stimulálja a hallóidegeket, így a hang közvetlenül az agyhoz juthat el. Az ausztrál kutatók azonban a szemhez készítenének hasonló implantátumot, hogy a fent említett betegségek ugyanis a szem azon részét érintik, amivel a képeket érzékeljük, gyógymód azonban nincs rájuk.


Pixabay / Meli1670


A tudósok számára eddig az jelentette az igazán nagy kihívást, hogy megfelelő módot találjanak az érzékelő chipek energiaellátására. A legnagyobb nehézség ugyanis az, hogy ha ezt nem sikerül megoldani, akkor az implantátumot időnként el kellene távolítani a szemből, hogy fel lehessen tölteni azt. Itt jött az ötlet, hogy érdemes lenne olyan miniatűr napelemeket használni, amelyeket az érzékelők felszínén ültetnének a szembe, így a rendszer folyamatosan tölteni tudná magát.

Udo Römer, a kutatás vezetője a The New Atlasnak arról beszélt, először elvetette a gondolatot, hogy napelemek segítségével lehetne működtetni az implantátumot, végül azonban nem hagyta nyugodni a gondolat. Egy másik projekt megbeszélése vezetett végül ahhoz, hogy felmerült: ha több napelemet tennének egymásra, akkor jobban ki lehetne használni a napból érkező fény spektrumait, ezzel pedig hatékonyabbá válhatna a működésük.

Jelenleg két fotovoltaikus panelt sikerült egymásra illeszteni úgy, hogy növelték az energiahatékonyságát, ám a jövőben tovább szeretnék rétegezni a napelemeket. A szakemberek hangsúlyozzák: még hosszú utat kell megtenni, hogy az elképzelésből használható eszköz legyen, de ha sikerül kifejleszteni az implantátumot, a milliók életét teheti könnyebbé.

betegség neuroimplantátum beültetés kutatás szembetegségKapcsolat

Ha kérdése van, vagy szeretne velünk együttműködni örömmel várjuk érdeklődését. Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot. Legyen részese az innováció, design és eredmények világának - válassza a Magyar fejlesztőket a digitális sikerhez!

Your message was sent, thank you!