Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Technika – Tudomány

Kiderült, mennyibe kerül a Windows 10

2024-04-05 15:51:59 42

A Microsoft új részleteket árult el arról, hogy mennyi pénzt kér a támogatási idő lejárta utáni fizetős frissítésekért.

Az új generációs operációs rendszer mindössze 28% körüli jelenlétének fényében nem csoda, hogy a Microsoft már decemberben beharangozta, hogy a Windows 10 esetében magánszemélyek is befizethetnek majd az Extended Security Updates licencére. Ezt a korábbi Windows-verzióknál csak üzleti ügyfelek vehették igénybe, itt pedig a hivatalos támogatás 2025. október 14-i lejártával is biztosítani fogja a legfontosabb biztonsági frissítéseket.

Az eredeti bejelentésből még nem derült ki, hogy mennyit kóstál majd a szolgáltatás, a Microsoft viszont nemrég egy blogposztban nyilvánosságra hozta az üzleti felhasználókra (szervezetekre) és az iskolákra vonatkozó árszabást. Ez alapján a céges előfizetőknek az első évben 61 dollárba, a második évben 122 dollárba, a harmadikban pedig 244 dollárba, vagyis nagyjából 88 ezer forintba kerülnek majd a Windows 10 utólagos biztonsági tapaszai.

A tarifa az oktatási intézmények számára is évente duplázódni fog, ám itt mindössze 1 dollárba fog kerülni az ESU-licenc első 12 hónapja, így a második és a harmadik évben is csupán 2 és 4 dollárt kell leszurkolniuk érte. A magánszemélyekre vonatkozó előfizetési díjakat ugyan csak később fogja nyilvánosságra hozni a Microsoft, de nem valószínű, hogy a privát felhasználók is az iskolákéhoz hasonló kedvezményben reménykedhetnek, hiszen a vállalat továbbra is a Windows 11 irányába szeretné terelni az embereket.

Ezt jelzi az is, hogy a vonatkozó blogbejegyzésben a redmondiak kiemelik, hogy a meghosszabbított támogatást nem hosszú távú megoldásnak, hanem "átmeneti áthidalásnak" szánják. Az első ESU-licenceket már 2024. október 10-től meg lehet vásárolni, vagyis már egy évvel a Windows 10 hivatalos támogatásának vége előtt megkezdődik a forgalmazás. Az üzleti ügyfelek bizonyos esetekben ugyancsak kedvezményekre lesznek jogosultak, így például a felhőalapú frissítési megoldások (Intune, Autopatch) felhasználóinak csak 45 dollárba kerül majd az ESU első éve.

Windows Fizetős frissítés Windows 10 Windows 11 Microsoft



Kapcsolat

Ha kérdése van, vagy szeretne velünk együttműködni örömmel várjuk érdeklődését. Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot. Legyen részese az innováció, design és eredmények világának - válassza a Magyar fejlesztőket a digitális sikerhez!

Your message was sent, thank you!