Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Technika – Tudomány

Csalóoldalakat terjeszt a Google MI-vel támogatott keresője

2024-03-29 13:08:43 15

Nem kívánt Chrome-bővítményekhez, kamu iPhone-ajándékokhoz, spam-előfizetésekhez vezetnek a Google új, MI-alapú „Search Generative Experience” algoritmusai, ami újabb komoly problémát jelent a keresőben már jelenlévő spam mennyiség mellett.

A Google a hónap elején kezdte el bevezetni keresési eredményei között a Google Search Generative Experience (SGE) névre keresztelt új fejlesztést, ami a felhasználók kereséseire MI által generált összefoglalókkal és releváns webhelyekre vonatkozó linkek ajánlásával tér vissza csevegéses formában. A bevezetés első napjai után több SEO-szakember is arról számolt be, hogy az új kényelmi funkciónak nem sikerül kiküszöbölnie az egyik problémát, amitől már korábban is tartottak a szakértők.

Az SGE használata során több alkalommal is azzal szembesültek a tesztelők, hogy a kereső rosszindulatú weboldalakra irányítja át a netezőket, így könnyebben áldozatául eshetnek átveréseknek és pénzügyi csalásoknak. A BleepingComputer vizsgálata szerint az SGE által népszerűsített weboldalak általában a .online domént használják és vélhetően egy kifinomultabb SEO-kampány részei, amelyben rosszindulatú felek próbálják indexeltetni a Google rendszerében a számos átirányítással végül kártékony oldalakra vezető linkeket.

Az átirányítások a legtöbb esetben hamis captchákra vagy YouTube-oldalakra vezetnek, amelyek böngészőértesítések bekapcsolására próbálják rávenni a felhasználót. Az értesítésekre való feliratkozás a csalók kedvelt taktikája, amivel később kéretlen, zavaró felugró hirdetésekkel bombázhatják meg a használt eszközöket, rendszerint hamis nyereményjátékokat, további csalásokat, például McAfee licencek megújítását mímelő felkéréseket terjesztve.

Az SGE által ajánlott keresési találatok közt egy másik csalókampányt is sikerült felfedezni, ami hamis Amazon nyereményjátékot hirdet, és hűségprogramban való részvételre buzdít egy iPhone 15 Pro-ért cserébe. A csalások valójában személyes adatok összegyűjtését szolgálják, amelyeket marketingeseknek vagy más csalóknak értékesítenek a készítők.

A mesterséges intelligencia és a generatív szolgáltatások fejlődésével a technológia begyűrűzik az online keresés világába is, ami újabb biztonsági problémákat vet fel, mivel újabb csatornákat jelent a kiberbűnözők számára. A Google közleménye szerint folyamatosan hangolja és fejlesztei rangsoroló algoritmusait a generált spam ellen, amivel kapcsolatban korábban már több kritikát kapott a vállalat.

Chrome iPhone Google csalás csalóoldal spam AIKapcsolat

Ha kérdése van, vagy szeretne velünk együttműködni örömmel várjuk érdeklődését. Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot. Legyen részese az innováció, design és eredmények világának - válassza a Magyar fejlesztőket a digitális sikerhez!

Your message was sent, thank you!